Om mig

Jag är frilansande kulturskribent.

Jag medverkar regelbundet på kultursidorna i SvD och UNT, samt i tidskrifter som Respons och Axess. Tidigare har jag skrivit för DN:s, GP:s och Expressens kultursidor, gjort radioessäer åt Obs i P1, medverkat i litteraturtidskrifterna Kritiker och Ord & Bild, samt skrivit för kultursajten Dixikon. Utanför Sverige har jag medverkat i kulturtidskrifterna Vagant och Bokvennen (Norge), samt Hufvudstadsbladet, Ny Tid och Nya Argus (Finland). 2017 fick jag Svenska Akademiens kritikerpris.

Jag tycker om att skriva i en mängd olika genrer – intervjuer, essäer, samtidsdebatt, litterära recensioner och krönikor. Jag vill tro att de olika genrerna befruktar varandra och att de motverkar de farligaste yrkesriskerna av alla: tråkigheten och rutinskrivandet.

Ett par återkommande teman har jag förstås. Massmedias förväntningar och föreställningar om artificiell intelligens bildar en outtalad ideologi, som jag gärna vill bidra till att avslöja. Det minst intelligenta vi kan göra är att tro att framtiden redan är avgjord, att vi är tvungna att anpassa oss till teknologin redan i förväg, istället för att fråga oss vilken teknik och vilket framtida samhälle vi egentligen vill ha. Därför har jag skrivit en essä om den missriktade syn på teknik och framsteg som ger oss poesi producerad av algoritmer.

Jag är också oroad över hätskheten och inskränktheten i det växande kulturkriget. Av den anledningen gjorde jag ett reportage om det polska kulturkriget kring Solidaritets historia för SvD. Det som intresserade mig var inte bara att berätta att regeringspartiet PiS har börjat förfalska historien; jag ville också få läsaren att fundera över vilka kulturstrider kring det gemensamma minnet och kring museernas uppgift som vi kan vänta oss i Sverige de närmaste åren. Det bästa vaccinet mot framtida politiska lögner och förenklingar är att känna till det förflutna i hela dess motsägelsefullhet och mångsidighet.

Under åren har jag haft förmånen att intervjua en rad spännande personer: ekonomen Thomas Piketty, biologen Richard Dawkins, den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen, fysikern Ulf Danielsson (om riskerna med artificiell intelligens), Giacomo Rizzolatti (forskaren som myntade begreppet spegelneuroner), Svante Pääbo (den svenske forskare som upptäckte att människor bär på neandertalgener), den brittiske samhällsdebattören Kenan Malik, genetikern Yulia Kovas (som kommer att spränga dina fördomar om vad genetiker sysslar med), den bulgariske statsvetaren Ivan Krastev (känd för boken Efter Europa), sociologen Johan Rosquist (som studerat hur svenska domstolar har hanterat hedersmord), samt det osannolika paret Tomal och Milli från Bangladesh (hon är troende muslim, han är övertygad ateist; hoten mot dem fick dem att fly till Sverige).

 

_____

Svenska Dagbladet

Ett urval av mina artiklar i SvD.

Läs en understreckare om Alan Turing – Mannen som avskaffade medvetandet.

_____

Respons

Identitetspolisen och litteraturen:

Övriga artiklar i Respons

_____

Axess

Den stora omvändningen – genetiker har börjat bli intresserade av social rättvisa, samtidigt som humanister övertar biologernas gamla rasistiska människosyn. Vad innebär det för framtiden?

Ett urval av mina artiklar i tidskriften Axess.

_____

Expressen

Mangaöversättaren Simon Lundström dömdes i två instanser för innehav av barnporr; han friades senare i Högsta domstolen. För Expressen undersökte jag varför Sverige har en lag som jämställer tecknade fantasier med barnpornografi. Lagen har legat som en tidsinställd bomb i 30 år innan den aktualiserades i Lundströms fall.

_____

Dagens Nyheter

Jag gästrecenserade Johan Norbergs bok Öppen/sluten.

Johan Norberg gillar kreativa, invandrarvänliga storstäder där handel och tolerans frodas, samhällen där ”idéer har sex med varandra”. Det är lätt att dela hans entusiasm för sådana miljöer; svagheten med hans nya bok ”Öppen/sluten” är att det är förbannat tråkigt att ha sex med Norbergs idéer.

Tidigare har jag bland annat skrivit om

 

_____

Aftonbladet

Jag har gästrecenserat Sven Anders Johanssons Litteraturens slut.

Det är lika bra att spoila det med en gång. Det som möjligen kan göra mig oroad för litteraturens framtid är ett ord som aldrig nämns i Sven Anders Johanssons bok.

_____

 

Smedjan

För Smedjan har jag skrivit en artikelserie om 60 års misslyckade svenska skolreformer: Så förstörde vi framtiden.

_____

Vagant

För den norska kulturtidskriften Vagant har jag bland annat skrivit om Svetlana Aleksijevitjs Tiden second hand

recenserat Glenn Greenwalds bok Overvåket om Snowden och massövervakningen på internet

och deltagit i en enkät om Julian Assange.