Jag har skrivit en DN-essä om författare som föreställde sig framtidens medier flera hundra år i förväg: ljud som bevarats infrusna i is på 1500-talet; en närmast perfekt beskrivning av fotografisk emulsion från 1700-talet.
Långt före vårt överflöd av fotograferande, filmande och ljudinspelande apparater har människor fantiserat om olika sätt att bevara ljud och synintryck. Vi drömde om fotografiet och fonografen långt innan vi försökte konstruera dem, i vissa fall flera hundra år tidigare. Att läsa om det här är som att hitta en spökbild av den teknologi som blivit välbekant för oss. Våra ljud- och bildmedier visar sig ha en okänd förhistoria, som är intressant inte minst för vad den avslöjar om människans föreställningsförmåga.
2 kommentarer
1 Iggy Drougge | 31 juli 2011, 17:28
Lustigt nog uppfanns kameran redan under renässansen iom camera obscura och Scheele m fl upptäckte att silversalter svärtades av ljus på 1700-talet, men det skulle dröja till 1800-talet innan någon kom på att kombinera teknikerna.
2 H. | 1 augusti 2011, 16:20
Camera obscuran hann bli rätt avancerad, till och med försedd med lins, innan fotografin utvecklades. Nu finns inte många kvar, men här är en i Edinburg, som projicerar ett panorama över staden:
camera-obscura.co.uk
Kommentera