Det är dags att förstöra idén om artificiell intelligens

28 juli 2024 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Nu skrotar vi AI! För den norska kulturtidskriften Vagant har jag skrivit två kritiska essäer om AI, som nu finns på nätet.
.
.
Och kom ihåg: AI är inte framtiden. Om du skiter i AI redan idag ligger du 50 år före alla andra.
.
Artificiell intelligens är en gammal 1900­-talsfantasi som borde sticka tillbaks till 1950-­talet där den hör hemma, tillsammans med tvåbenta plåtrobotar, strålpistoler och flygande tefat. Ge mig lite häpnadsväckande ny framtid istället! Ge mig hundra tusen okända framtider!
.
”Framåt” är nämligen inte en rät linje utefter vilken vi bara kan röra oss i en enda riktning, lika låsta som en plastgubbe i ett bordshockeyspel. Från den punkt där vi befinner oss nu kan vi gå framåt i 360 grader. Var och en av dessa riktningar är framåt, in i framtider som vi ännu inte har börjat föreställa oss. Eller rättare sagt: framåt är en expanderande sfär. Den framtid som påstås vara den enda möjliga är en minimal sektor av alla de framtider som väntar på att vi ska våga utforska dem.
.
Transhumanismen är motsatsen till allt detta. Den är en ideologi som vill uppfostra oss till att tro att framtiden redan är avgjord, att robotar och AI på något vis är ödesbestämda. Vi kommer att bli tvungna att leva med dem, vare sig vi gillar det eller inte, så det enda vi kan göra är att vara duktiga och anpassa oss till dem, redan innan de har blivit verklighet. Ju fortare vi anpassar oss, desto duktigare är vi, får vi veta. Vi ska indoktrineras till lydiga små konsumenter som accepterar den framtid av algoritmer och artificiell intelligens som våra självutnämnda herrar planerar åt oss.
.
Det finns, kort sagt, inga alternativ. Har vi inte hört det förut? Jo, det har vi, så nyligen att vi borde komma ihåg vad argumentet ”inga alternativ” är värt.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera